Recept van de overvalproblematiek

Hopelijk maakte u nog geen hold-up mee. Het komt gelukkig minder vaak voor dan diefstal en inbraak. Toch zijn de gevolgen ervan vaak enorm – ook op psychologisch vlak.

Als slachtoffer staat u oog in oog met een overvaller die u fysiek bedreigt. Dat kan heel traumatiserend zijn: het tast uw veiligheidsgevoel aan, en leidt soms tot ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Recept van de overvalproblematiek

Risico op een laag pitje

Wilt u zich beschermen tegen overvallen? Dan moet u weten wat de risico’s zijn. Zo gaat u efficiënt met preventie aan de slag. Uit onderzoek blijkt dat restaurants omwille van een aantal factoren die eigen zijn aan het vak, kwetsbaar zijn voor hold-ups. We sommen deze aspecten hier op. Ze veranderen is misschien niet mogelijk maar u kan er wel alert mee omgaan.

Indiscreet personeel.

Uw eigen personeel kan soms een risico vormen. Een onbetrouwbare medewerker informeert een bevriende overvaller. Een nietsvermoedend personeelslid vertelt kennissen spontaan hoe groot uw omzet is.

Toegankelijke gastvrijheid.

Uw restaurant straalt vriendelijkheid en gastvrijheid uit, en is toegankelijk voor iedereen – ook voor mensen met slechte bedoelingen. Zij krijgen de kans om uw zaak, en de gewoontes van uw personeel rustig te bestuderen. Er gaat ook veel cash geld om in een horecazaak: potentiële daders houden in het oog hoe en wanneer dat geld circuleert. Gebeurt dit openlijk en op vaste tijdstippen? Of sluit u bij het schoonmaken de zaak niet correct af? Dan verhoogt u uw risico.

Gelegenheid maakt de dief.

Ligt uw zaak aan wegen en straten waarlangs daders snel kunnen vluchten? Misschien kunnen ze zich na de overval ergens schuilhouden in uw buurt? Is er weinig of geen sociale controle? Tref voldoende beveiligingsmaatregelen als u veiligheidsrisico’s wil beperken?

Nachtelijk kwaad.

Als horecazaak bent u meestal ’s avonds open. De donkere uren zijn een ideaal tijdstip voor hold-ups.

Ingrediënten van een hold-up

Overvallen hebben een paar kenmerken waarmee u het best rekening houdt.

Snelheid. Overvallers werken snel. Tijd is hun ergste vijand. Vaak duurt een hold-up maximaal 90 seconden, met uitzondering van de openings- en sluitingsovervallen.

Hebberigheid. Overvallers willen zoveel mogelijk geld. Treffen ze een kleine buit? Dan raken ze gefrustreerd, en richten ze zich op de bezittingen van uw personeel of van de nog aanwezige gasten.

Controle. Deze criminelen verkiezen een situatie waarin zij meteen het heft in handen kunnen nemen.

Agressie. Daders maken vaak gebruik van fysiek geweld, al dan niet met wapens.

Heimelijkheid. Overvallers slaan liefst hun slag als er weinig of geen gasten meer zijn of als het personeel napraat met een onafgesloten deur.

De kookpunten

Uit daderprofielen en de werkwijze bij hold-ups blijkt dat u op een aantal momenten kwetsbaarder bent dan op andere.

  • U opent of sluit uw zaak.
  • U maakt uw kas op, telt uw opbrengsten of bergt ze op.
  • U wisselt geld in het restaurant.
  • U brengt goederen en geld weg (zowel particulier als professioneel).

Een goede mix van maatregelen

Natuurlijk wilt u als restaurantuitbater dat uw zaak een open en gastvrije ambiance uitstraalt. Het een hoeft het ander niet in de weg te staan. Vraag de technopreventieve adviseur van uw politiezone om gratis en objectief advies op maat. Wilt u uw risico op criminaliteit echt beperken? Neem dan meerdere preventieve maatregelen tegelijk.

Organiseer uzelf.

Verhoog uw waakzaamheid. Verander of verbeter uw gewoontes, en die van uw personeel. Deze maatregelen kosten weinig of geen geld. Ze hebben natuurlijk pas zin als iedereen zich aan de afspraken houdt.

Pas uw inrichting aan.

Technische ingrepen vertragen een inbraakpoging: de inrichting van uw gebouw of de mechanische beveiliging van ramen, deuren, garagepoorten, loskades, …

Installeer alarmsystemen of camera’s.

Bedenk wel dat deze elektronische maatregelen enkel een detectiemechanisme vormen en daders kunnen afschrikken. Zie ze niet los van de organisatorische en (bouw)technische initiatieven.

Wat als u toch slachtoffer wordt?