Richt uw zaak veilig in

Zelf preventiemaatregelen organiseren is de belangrijkste stap naar veiligheid. Sta ook even stil bij de technische (her-)inrichting van uw restaurant en de beveiliging van het gebouw waarin uw zaak is gevestigd.

Uiteraard ontwikkelt u deze maatregelen op maat van uw restaurant. Installeert u technische beveiligingsmiddelen? Hoed u dan wel voor een vals gevoel van veiligheid: waakzaamheid en volgehouden organisatorische maatregelen blijven nodig.

Richt uw zaak veilig in

Beveilig uw kassa

Monteer een antigraaikap op uw kassa. Met deze eenvoudige afschermingskap voorkomt u dat iemand snel geld uit de lade grist.

Voeg een afroomkluis toe

Met een afroomkluis bestemt u uw kassa louter voor wisselgeld, wat overvallers ontmoedigt. Veranker deze onder uw kassa, en schuif uw cash geld regelmatig en discreet in de gleuf, net als bij een brievenbus. Zet u er een bijkomend vertragingssysteem of een tijdslot op? Dan kunt u haar niet openen voor er een bepaalde tijd verstreken is. Geef dit duidelijk aan met een sticker, affiche of pictogram. Zo weet een dader dat u de overval niet saboteert. U kunt bovendien een stil alarm of codeslot op uw kluis installeren. Wordt u gedwongen haar te openen? Dan ontvangt een privéalarmcentrale onmiddellijk een signaal.

Veiligheidsverlichting

Onderschat het belang van een goede veiligheidsverlichting niet. Het schrikt overvallers af. 

  • Doe het licht aan. Verlicht de personeels- en leveranciersingangen. Richt de in- en uitgang van uw restaurant overzichtelijk in. Zo merkt u verdachte situaties snel op en kunt u – na een overval – het vluchtvoertuig en de vluchtrichting beter observeren. En eventueel de nummerplaat noteren. Daders weten dat en schrappen uw zaak van hun lijstje.
  • Doe ze schrikken. U kunt ook voor schrikverlichting kiezen. Een felle lamp springt aan telkens als iemand binnen het bereik van de bewegingsmelder komt. Vooral na sluitingsuren is dit interessant

Overvalknop bij de hand

Een overvalknop waarschuwt in alle stilte een alarmcentrale. Die moet wel eerst met u bellen voor ze de politie mag sturen. 

  • Vast of draadloos. Vaste knoppen monteert u op meerdere strategische plekken: bij de kassa, of onder de bar – op ruime afstand van de kassa. Draadloze overvalmelders draagt u gemakkelijk overal mee.
  • Personeel op de hoogte. Licht uw medewerkers duidelijk in hoe het systeem werkt en wanneer ze het kunnen en mogen gebruiken. Zo voorkomt u valse of onnodige meldingen. Vraag uitleg aan uw installateur, en neem de handleiding door met alle betrokken personeelsleden.
  • Correct gebruik. U mag de overvalknop pas na de hold-up indrukken. Zo voorkomt u paniekreacties bij de overvallers. U meldt de feiten alleen aan een particuliere beveiligingsfirma of alarmcentrale. Die waarschuwt de politie. Plaats de knoppen zo dat u ze niet per ongeluk kunt indrukken.