"1 dag niet": nationale actiedag tegen woninginbraken

Op vrijdag 13 november 2015 zal België zijn tweede nationale actiedag tegen woninginbraken organiseren. Het initiatief ‘1 dag niet’ – ondersteund door de FOD Binnenlandse Zaken, de Federale Politie, de provincies, politiezones en gemeenten – heeft tot doel de burgers te sensibiliseren voor de preventieve rol die zij kunnen spelen in de bestrijding van dit fenomeen.

 

Sensibilisering is noodzakelijk wanneer men weet dat er in 2014 maar liefst 71.753 inbraken in ons land werden geregistreerd, d.w.z. meer dan 200 per dag. De doelstelling van deze actie bestaat erin de Belgen te laten nadenken over de maatregelen die zij kunnen nemen om van hun woning, straat of wijk een veilige plaats te maken. Want diefstal is niet onvermijdelijk! Enkele gewone reflexen zijn vaak voldoende om zich te beveiligen.

Als inspiratie en als motivatie voor de verschillende maatregelen die moeten worden genomen, hebben de buurtinformatienetwerken, politie- en preventiediensten, buurtverenigingen, beveiligingsondernemingen, organisaties en individuele burgers hun preventieacties op de website www.1dagniet.be geplaatst.

 

‘1 dag niet’, originele initiatieven

·         ANTWERPEN

o    De lokale politie Klein-Brabant organiseert verschillende initiatieven, zoals extra communicatie rond inbraken, een broodzakkenactie met preventietips en extra politiepatrouilles samen met de federale politie en twee preventieavonden.

o    De Preventiedienst van de Lokale Politie Antwerpen organiseert in Borgerhout zijn 2de BIN Kaffee.

o    In Mortsel organiseert de BIN Zilverbeek een lichtjesactie tijdens de avonden van 12/11/2015 en 13/11/2015.

·         LIMBURG

o    In  Sint-Truiden zal mister Johnny Graaikens de stad bezoeken van 11.00 tot 14.00 uur. Deze specialist inbreker verklapt vrijuit al zijn trucs op zijn boetetocht doorheen Sint-Truiden. Hij zal eerst in de winkelstraten en daarna rond de winkels op Stayen de mensen aanspreken.

o    In Zonhoven en Diepenbeek kan men vanaf 9/11/2015 diefstalpreventieadviseurs ontmoeten op verschillende locaties.

o     In de politiezone Maasland worden er bijkomende patrouilles uitgevoerd en zullen deze gerichter gestuurd zijn op inbraakpreventie.

·         OOST-VLAANDEREN

o    De politiezone Zottegem-Herzele-Sint-Lievens-Houtem organiseert een stresstest inbraakgevoeligheid.   De politie zal woningen controleren op inbraakgevoeligheid door zich in de plaats te stellen van de inbreker dit gedurende de hele actieweek of de week daaropvolgend. Ook wil men de bevolking sensibiliseren door een veiligheidsstand te voorzien op de Houtem jaarmarkt op 12/11/2015.

o    Het labo voor technische en wetenschappelijke politie van de federale gerechtelijke politie

Oost-Vlaanderen nodigt meer dan 300 slachtoffers van inbraken uit woningen uit

voor een info-moment in Gent en Dendermonde.

o    In Aalst en deelgemeenten is er dagelijks een mini ‘Quick & Lock’ van 9/11/2015 tot 13/11/2015. Dit is een actie waarbij men op korte termijn probeert zoveel mogelijk burgers persoonlijk te bereiken met een eerste advies over de dringendste beveiligingsmaatregelen voor de woning.

·         WEST-VLAANDEREN

o    In de politiezone Het Houtsche zullen 15 vrijwilligers, dewelke een opleiding diefstalpreventieadviseur hebben gevolgd aan de West-Vlaamse politieschool, op pad gaan van woning tot woning in de Tinhoutstraat om een SPEED-DPA uit te voeren.

o    In Blankenberge zullen gidsen en de preventiedienst een gratis gidsbeurt aanbieden. Eerder dit jaar werd een gidsbeurt uitgewerkt met verhalen uit het criminele verleden van Blankenberge die afgewisseld worden met nuttige diefstalpreventietips.

o    In de week van 9 tot 15 november plant de stedelijke Preventiedienst met de gemeenschapswachten enkele sensibiliseringsacties omtrent het gebruik van goede en beschermde cilinders. De bedoeling is dat er op drie dagen tijd, drie wijken (in respectievelijk Menen, Lauwe en Rekkem) bezocht worden.

·         VLAAMS-BRABANT

o    In de politiezone Grimbergen worden nieuwe inwoners verwelkomd door het ontvangen van een huisbezoek van de wijkinspecteurs met een unieke ”1 dag niet”muts.  De nieuwe Grimbergenaars mogen ook unieke selfies maken met muts en de foto met de meeste likes kan zelfs nog een prijs in de wacht slepen.

o    In Leuven staat men met een stand op de verschillende markten. De gemeenschapswachten gaan op pad in welbepaalde buurten en delen de voetjes uit. De studentenvoorzieningen werden voorzien van raamaffiches met aandacht voor de koten en winkels werden voorzien van raamaffiches met de 7 tips.  De politie voert ook extra acties.

o    In Aarschot gaan de leerlingen van het zevende jaar Stuur- en beveiligingstechnieken een met een alarm beveiligde deur opstellen en de voorbijgangers vragen hier in te breken. Indien het lukt krijgen ze een beloning: een fles Picpusbier. Tegelijk worden er folders uitgedeeld met preventietips aan de voorbijgangers.

 

Voor een compleet overzicht per provincie, bekijk de lijst in bijlage of op de website: www.1dagniet.be

 

 

‘1 dag niet’, 7 manieren om inbrekers te ontmoedigen

 

·      Maak je huis goed zichtbaar … door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.

·      Vergeet de zij- en achterkant niet … want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe. 

·      Help de inbreker niet … door ladders of (tuin)gereedschap rond het huis te laten rondslingeren.

·      Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht … berg ze op in een veilige plaats, noteer de serienummers en maak er foto’s van.

·      Geef je huis bij afwezigheid een bewoonde indruk … vermijd dus een volle brievenbus, hang geen briefje op de deur om te melden dat je afwezig bent en maak goede afspraken met de buren.

·      Sluit altijd alle ramen en deuren … maar ook de garage, het tuinhuis en het kelderraam, zelfs als je maar enkele minuten weg bent.

·      Beheer je  sleutels goed … verberg ze niet onder de deurmat of in de bloembak. 

 

 

De verschillende tools van de campagne “1 dag niet”

 

·         Een App ‘1 dag niet’ die het mogelijk maakt om:

-          je risicograad om het slachtoffer te worden van een inbraak, te kennen.

-          meer te weten te komen over de inbraakpreventiemaatregen die je kan nemen.

-          vooraf een lijst met je waardevolle voorwerpen op te stellen, wat je aangifte bij de politie zal vergemakkelijken in geval van diefstal.

-          rechtstreeks contact op te nemen met je diefstalpreventieadviseur om gratis zijn/haar adviezen op maat te krijgen!  

·         Een Facebook-pagina ‘1 dag niet’

·         Een Twitter-account ‘1 dag niet’

·         Affiches, folders, briefkaarten, banner, enz.

 

Je vindt al dit materiaal op de site www.1dagniet.be

 

 

Wedstrijd ‘1 dag niet’ – met de Smurfen

 

De winnaar van deze wedstrijd ‘1 dag niet’ zal een unieke en originele tekening van de Smurfen krijgen. Om een kans te hebben om te winnen, moet je een foto van jezelf maken met een inbraakpreventietip op de achtergrond en deze foto plaatsen op de Facebook-pagina ‘1 dag niet’.

Deze wedstrijd vindt plaats tot zondag 15 november 2015 om 23.59 uur. Het reglement is beschikbaar op www.1dagniet.be.

 

Voor meer info

 

FOD Binnenlandse Zaken – Algemene Directie Veiligheid en Preventie

Ann Cossement

Tel. 02 557 33 05 – 0470 204224

ann.cossement@ibz.fgov.be

 

 

 

Publicatie datum: 
don, 12/11/2015