182 diefstallen uit wagens per dag

Brussel, 15.01.2015, - Dagelijks zijn er zo’n 182 diefstallen uit wagens. Dat zeggen de cijfers van de Federale Politie. 60% van de feiten gebeurt op de openbare weg. Draagbare GPS-toestellen blijven populair net als portefeuilles. Maar ook nummerplaten en inschrijvingsbewijzen worden regelmatig gestolen. Nochtans kan veel leed voorkomen worden, want wat je niet in je auto laat liggen, kan er ook niet uit gestolen worden.

Cijfers

cijfersvoertuigdiefstal.png

De cijfers van 2014 zijn nog niet bekend, maar in 2013 deden 66 479 mensen aangifte van een diefstal in of aan hun wagen. Het aantal feiten daalt jaar na jaar, maar niettemin blijft sensibiliseren noodzakelijk. De schade blijft quasi nooit beperkt tot het gestolen goed, maar ook de wagen wordt vaak ernstig beschadigd. En dit doet het prijskaartje van de diefstal oplopen. Zowat 60% van de feiten wordt gepleegd op de openbare weg. De draagbare gps-toestellen blijven nog steeds populair, net als de inhoud van ieders portefeuille. Andere gestolen voorwerpen zijn onder meer nummerplaten met 4453 feiten en inschrijvingsbewijzen met 4368 feiten.

Enkele tips

Veel diefstallen uit wagens kunnen voorkomen worden. Als je niets in je auto laat, kan er ook niets gestolen worden. Hieronder enkele slimme tips. Niets erin, niets eruit.

- Neem uw gsm, gps, portefeuille, ... mee.

- Wat u niet kunt meenemen, legt u best uit het zicht. Bij voorkeur bij uw vertrek, zo brengt u niemand op ideeën.

- Veeg de zuignapafdruk van uw gps-houder weg.

- Schakel bluetooth- en wifi-functie uit.

- Sluit goed af.

- Uw boorddocumenten zijn zeer waardevol. Gestolen documenten worden gebruikt bij verzekeringsfraude en autozwendel. Neem ze dus mee.

Wat moet u doen als u toch slachtoffer wordt?

- Doe steeds aangifte bij de politie.

- Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.

- Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOC STOP 00800 2123 2123.

- Verwittig uw verzekeraar. Meer info: www.besafe.be

Sensibiliseringsacties

Binnenlandse Zaken is steeds op zoek naar partners om samen de burger te kunnen sensibiliseren. Zo zal iedereen die tussen 1 januari en 30 juni 2015 een nieuwe voorste nummerplaat aanvraagt bij OTM (de gecertificeerde producent van de officiële nummerplaten) een flyer met tips bij elke bestelling ontvangen. En tijdens het autosalon van 16 tot 25 januari zet ook de Federale politie haar schouders mee onder onze sensibliseringsactie. Ze zal er informatie verspreiden tegen diefstal in en van wagens aan de bezoekers van haar stand.

Publicatie datum: 
don, 15/01/2015