Cijfers voetbalwet 2015: meer incidenten, meer boetes en stadionverboden

Brussel, 16.02.2016, - In 2015 kende het voetbal terug een stijging van het aantal incidenten met supporters. Dat vertaalde zich dan ook in een stijging van het aantal pv’s opgesteld door de ordediensten en een stijging van het aantal sancties uitgesproken door de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken.

 

De voetbalwet

In 2015 stelden de ordediensten 1478 processen-verbaal op voor de schending van de voetbalwet. Dat zijn er 348 meer dan het jaar voordien. Daarmee stijgt het aantal uitgeschreven pv’s voor het derde jaar op rij.

De voetbalwet is van toepassing op wedstrijden waaraan een ploeg van eerste, tweede of derde klasse deelneemt. Ze voorziet in snelle en harde sancties. Die volgen namelijk binnen de 6 maanden na de feiten en variëren van een administratieve geldboete van 250 tot 5000 euro en/of een stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar. Voor de toepassing van de voetbalwet werken de ordediensten en de Voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken nauw samen. De ordediensten leggen de feiten vast in een proces-verbaal en maken dat over aan de Voetbalcel. Die hoort dan de beklaagde en legt bij bewezen feiten een administratie sanctie op. Bedoeling is een zero tolerance beleid te hanteren. Als het aantal incidenten stijgt, zou dus ook het aantal pv’s en sancties moeten volgen wat ook het geval is in 2015.

 

De incidenten

We zagen in 2015 enkele markante incidenten waarbij telkens hard werd opgetreden:

  • In januari: Racing-Mechelen tegen R Antwerp FC : provocatie en poging tot confrontatie in de perimeter;
  • In februari: KV Oostende - R Charleroi SC : provocatie en weerspannigheid ten aanzien van de ordediensten, alsook KAA Gent – Club Brugge, waar beide supportersgroepen de dag voor de wedstrijd in het centrum van Gent een confrontatie met elkaar poogden aan te gaan;
  • In maart: Club Brugge – RSC Anderlecht (finale van de Beker van België) poging tot confrontatie in het stadscentrum ;
  • In april: ASV Geel – R Antwerp FC confrontatie tussen supporters op de parking en R Charleroi SC - Standard de Liège diverse verbaliseringen;
  • In mei: Standard de Liège – R Charleroi SC diverse verbaliseringen, Club Brugge – KAA Gent confrontatie in de buurt van het station van Gent, R Charleroi SC – Club Brugge confrontatie in het stadscentrum;
  • In juli: R Antwerp FC – K Lierse SK aanval op de bezoekerszone, RFC Liège – KAS Eupen poging tot confrontatie;
  • In september: KV Oostende - R Antwerp FC diverse verbaliseringen;
  • In oktober: KFCO Beerschot Wilrijk – RFC Liège poging tot confrontatie en diverse verbaliseringen, RSC Anderlecht – Tottenham Hotspur confrontatie in het stadscentrum;
  • In november: Racing Mechelen – UR La Louvière C poging tot confrontatie;
  • In december: RS Waasland-Beveren – KSC Lokeren diverse verbaliseringen.

Er is geen eenduidige verklaring waarom het aantal incidenten in stijgende lijn is. Voetbal is een maatschappelijk fenomeen en volgt de tendensen van de maatschappij. We spreken in elk geval niet van een terugkeer van het hooliganisme zoals we dat vroeger kenden. Het gaat bij de incidenten niet om duidelijk georganiseerde vechtpartijen en vandalisme. Een verklaring mogelijke verklaring is het feit dat de samenstelling van de competitie en de meespelende clubs jaarlijks wijzigen. Dat geeft telkens een andere sportieve inzet en resultaten wat dan weer een invloed heeft op de deelnemende supportersgroepen die telkens voor een andere dynamiek zorgen. Voor de overheid en ordediensten is het in elk geval van belang dat als er incidenten zijn, er onmiddellijk wordt opgetreden en waardoor er ook snel en adequaat gesanctioneerd kan worden. Met andere woorden de handhaving van het zero tolerance beleid.

 

De sancties

Van de 1478 ontvangen pv’s werden er 1333 beslissingen genomen. Sommige van die beslissingen komen van pv’s uitgeschreven in 2014 net zoals er voor sommige pv’s pas in 2016 een beslissing zal volgen gezien de behandelingstermijn van 6 maanden.

In 121 gevallen werd geen sanctie opgelegd en werd de beklaagde vrijgesproken. In die gevallen waren de feiten die ten laste werden gelegd onvoldoende bewezen.

In 1212 gevallen werd er wel een sanctie opgelegd en die gaat van een geldboete, een stadionverbod of een boete en verbod tezamen. In 50 gevallen werd enkel een stadionverbod uitgesproken, in 43 gevallen enkel een geldboete. Dat brengt het totaal van beslissingen met een stadionverbod en geldboete op 1119.

Het aantal hogere beroepen ingesteld tegen de beslissingen van de Voetbalcel is hetzelfde gebleven tegenover 2014, nl. 8 % van het totaal aantal beslissingen.

Samengevat kunnen we zeggen dat er in 2015 9634 maanden stadionverbod werden opgelegd en 495.425 EURO aan boetes.

Op het einde van het jaar 2015 waren er nog 822 stadionverboden lopend. Opgelet: dit cijfer verandert van week tot week omdat er elke week stadionverboden beginnen en eindigen.

 

Publicatie datum: 
din, 16/02/2016