De FOD Binnenlandse Zaken lanceert de 14-daagse van de Veiligheid: elke minuut telt! Heb jij voldoende rookmelders en een vluchtplan?

Brussel, 11.09.2015 - Van 12 tot 27 september 2015 vindt de «14-daagse van de Veiligheid» plaats. Jaarlijks sensibiliseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken tijdens die periode rond brandveiligheid in de woning. Dit jaar focust de nieuwe editie van de 14-daagse terug op het thema: Elke minuut telt! De hulpverleningszones dragen hun steentje bij om de burgers bewust te maken van het belang van rookmelders en een vluchtplan in geval van brand.

Uit gezamenlijk onderzoek met ANPI blijkt dat:

-       1 op 3 Belgen nooit denkt aan brandveiligheid

-       1 op 10 Belgen vindt een rookmelder niet belangrijk

-       4 op 10 Belgen die wel rookmelders hebben, onderhouden deze niet.

Er zijn grote regionale verschillen m.b.t. de plaatsing van rookmelders:

-       84% van de woningen in Wallonië is uitgerust met een rookmelder

-       in Brussel is dit 74% van de woningen

-       in Vlaanderen is dit 43% van de woningen.

Verder beschikt slechts 15% van de ondervraagden over een evacuatieplan[1].

 

Het plaatsen van rookmelders en het uitwerken en bespreken van een vluchtplan, zorgt ervoor dat men tijdig de woning kan verlaten wanneer er brand uitbreekt. Het belang hiervan kan niet onderschat worden. In 2014 vielen minstens 69 dodelijke slachtoffers tijdens of als gevolg van branden in woningen.

 

Rookmelders redden levens

Als het brandt in een woning, is het belangrijkste dat heel de familie tijdig de woning kan verlaten. Het grootste risico stelt zich ’s nachts. Je wordt immers niet vanzelf wakker van een brand want tijdens je slaap ruik je niets. Rookmelders vervangen ‘s nachts dus je ogen en oren, waarschuwen je op tijd en zorgen ervoor dat je wakker wordt.

 

Plaats dus voldoende rookmelders. Denk aan de plaatsen met de voornaamste brandrisico’s in huis, bijvoorbeeld aan de wasplaats met de wasmachine en vooral de droogkast. Maar ook in de leefruimte waar verschillende toestellen staan die ’s nachts aan blijven, bijvoorbeeld het toestel voor de digitale televisie of de modem/router.

 

Laat je zeker niet ontmoedigen door het design van een rookmelder. Er zijn verschillende modellen op de markt waarvan er zeker wel een is die in je inrichting past. Zo zijn er rookmelders die passen in een strak interieur of rookmelders in de vorm van een vlinder.

 

De levensduur van de batterij van een rookmelder is zeer belangrijk. Er zijn verschillende modellen beschikbaar waarvan de batterij tot 10 jaar meegaat.

 

Heb je al rookmelders thuis? Fantastisch! Test ze regelmatig en denk eraan ze af te stoffen. Een rookmelder gaat zowat 10 jaar mee, omdat hij je na die tijd minder goed zal beschermen.

 

We geven nog enkele belangrijke tips voor een rookmelder in de woning mee:

·         Plaats in elke kamer een rookmelder.

·         In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.

·         Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.

·         Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.

·         Hou je rookmelders stofvrij.

·         Vervang de rookmelders om de 10 jaar.

 

Denk na over een vluchtplan

Bij brand heb je maar 3 minuten om buiten te geraken. Daarom is het belangrijk dat je samen met je gezin op voorhand nadenkt over een  vluchtplan. Wie doet wat wanneer er brand uitbreekt, wie neemt de kinderen, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je snel en veilig buiten raken, … Op het moment zelf is er geen tijd om na te denken: elke minuut telt!

 

Praktisch

Meer informatie vind je op de website www.speelnietmetvuur.be.

Publicatie datum: 
vri, 11/09/2015