Nieuwe preventiecampagne tegen gauwdiefstallen: "Loop niet te koop met je waardevolle voorwerpen!"

Gauwdiefstal in cijfers

In 2013 registreerde de politie 40 416 feiten van zakkenrollerij. Niettegenstaande dit er zowat 2 600 minder waren dan in 2012, blijft hun aantal nog steeds hoog uitsteken boven de 27 585 feiten aan het begin van dit millennium. Hoewel de stijging van het aantal registraties deels te maken kan hebben met een toegenomen aangiftebereidheid bij de burger, worden nog steeds niet alle feiten aangegeven.

Meer over de zakkenroller

Zakkenrollers zijn vaak geen amateurs. Voor heel wat onder hen betekent zakkenrollerij hun bron van inkomsten. En dat gaat gepaard met het nodige professionalisme. Ze zoeken de gelegenheden op waar dat het makkelijkste gaat: plaatsen waartoe ze makkelijk toegang hebben, waar er veel potentiële doelwitten aanwezig zijn en waar ze makkelijk kunnen opgaan in de massa. Vb.: markten, drukke winkelstraten, openbaar vervoer, horecabuurten, … Daarbij houden ze ook rekening met de tijdstippen waarop heel wat volk op de been is. De meeste gauwdiefstallen worden namelijk gepleegd tussen 10u ’s morgens en 19u ’s avonds en tijdens de weekendnachten (vrijdag en zaterdag).

Wat en waar wordt er gestolen?

Zowel Vlaanderen als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden vaak getroffen door zakkenrollers, met de stad Brussel als absolute topbestemming: 8 892 geregistreerde feiten in 2013. Buit bij uitstek blijven de portefeuilles en alles wat zich daarin bevindt.
Van de gekende verdachten is 14,1 % nog minderjarig en zowat één dief op drie een vrouw. Daarbij hebben 3 gekende zakkenrollers op vier een buitenlandse nationaliteit.

Tips om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van een zakkenroller.

De beste raad die we kunnen geven, is je spullen in het oog houden.

  • Persoonlijke zaken en documenten die je niet nodig hebt, laat je beter thuis.
  • Draag je handtas of rugzak bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiting naar de binnenzijde).
  • Stop geen waardevolle voorwerpen in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde. Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
  • Hou je abonnement, rittenkaart of geld klaar als je het openbaar vervoer gaat nemen.
  • Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in je omgeving.
  • Gauwdieven werken vaak als team: de ene zorgt voor afleiding terwijl de andere steelt. Wees dus waakzaam als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je botsen. 

Toch beroofd?

Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal, probeer dan de schade te beperken. Blokkeer zo snel mogelijk:
–     je bankkaarten via Card Stop: 070 344 344
–     je identiteitskaart via Doc Stop: 0800 2123 2123
–     je simkaart via je gsm-operator
En niet te vergeten: doe steeds aangifte van diefstal bij de politie! Door de feiten aan te geven bij de politie, zelfs indien de dief al ver weg is, kunnen gespecialiseerde ploegen van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen; zo draag je je steentje bij in het bestrijden van deze plaag.

Nieuw campagnebeeld

De FOD Binnenlandse Zaken lanceert samen met de openbare vervoersmaatschappijen een nieuwe campagne om zakkenrollers een halt toe te roepen.

Melissa Devisch, Algemene Directie Veiligheid en Preventie, FOD Binnenlandse Zaken “Gauwdiefstal is een criminaliteitsfenomeen dat nog al te vaak voorkomt in België. De vorige campagnebeelden dateerden van 2006 en intussen is er toch al heel wat veranderd, denken we maar aan de opkomst van de tablets en smartphones. Daarom zijn we op zoek gegaan naar twee situaties waar mensen een risico lopen en die voor iedereen herkenbaar zijn. Voor zakkenrollers maakt het immers niet uit of het slachtoffer een man of een vrouw is, jong of oud, op weg voor zaken of in zijn vrije tijd … zolang de buit maar interessant is”.

De mensen vallen het meest ten prooi aan zakkenrollers in de openbare ruimte zoals op markten, in winkels, rondom het openbaar vervoer en in horecazaken.
De keuze voor een samenwerking met de openbare vervoersmaatschappijen is evident: bussen, trams, metro’s en treinen … van zodra je buitenkomt, is het openbaar vervoer nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig.


Minister van Binnenlandse Zaken, Melchior Wathelet:”Net omwille van deze zichtbaarheid zijn de NMBS, De Lijn, TEC en MIVB voor ons ideale partners om de burger er geregeld aan te herinneren om altijd en om het even waar op zijn waardevolle voorwerpen te letten. Het is echter niet zo dat het openbaar vervoer als gevaarlijk beschouwd moet worden, wel zijn het plaatsen waar veel mensen samenkomen en dus interessant zijn voor zakkenrollers, net zoals dat het geval is op markten, in winkelcentra en op toeristische plaatsen en festivals. We willen de burger vooral meegeven dat ze het zakkenrollers al een pak lastiger maken met enkele goede gewoonten wanneer ze zich buitenshuis begeven. Een gauwdiefstal is immers niet alleen een nare ervaring, maar brengt vaak ook extra kosten en heel wat administratieve rompslomp met zich mee. Daarom willen we samen het aantal slachtoffers van gauwdiefstal terugdringen.


Later dit jaar plant Binnenlandse Zaken nog sensibiliseringsacties met de lokale preventiediensten. “Herhaling van de boodschap blijft immers onontbeerlijk.” besluit de Minister.

Publicatie datum: 
din, 12/08/2014