CO vergiftiging
Problematiek
CO is een gas. Het is gevaarlijk en je kan er zelfs van sterven. Je ruikt het niet. Je ziet het niet. Je proeft het niet. Je voelt het niet. Vandaar de naam: stille moordenaar in huis.
Alle gasgeisers en alle verwarmingstoestellen die werken op gas, kolen, mazout en petroleum hebben veel lucht (zuurstof) nodig om goed te branden. Als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is, wordt het gevaarlijke gas CO gevormd. Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan.
Preventietips
Zorg voor voldoende verluchting.
In de kamer waar een gasgeiser - of een verwarmingstoestel zonder rookafvoer staat, moet altijd gezorgd worden voor extra verluchting.
Zorg dat de schoorsteen goed trekt. Als de verbrandingsgassen niet weg kunnen via de schoorsteen of rookafvoer komt er CO in de kamer.
Wist je dat door een slechte verluchting je toestel minder goed brandt en je toestel meer verbruikt?
Gebruik toestellen op een veilige manier
Laat ze plaatsen door een vakman. Onderhoud ze regelmatig. Gebruik ze op de juiste manier. Plaats bij voorkeur een toestel met rookafvoer.
Gasgeisers
Ongeveer de helft van de CO-vergiftigingen wordt veroorzaakt door kleine 5-liter-gasgeisers aangesloten op een douche of een bad. Volg deze regels:
- CE Gekeurd
- Douche min. 10 L
- Bad min. 13 L
Kachels en ketels voor centrale verwarming vragen een juiste aansluiting op een schoorsteen en een regelmatig onderhoud door een bekwaam vakman.
Een kachel op een lage stand laten branden is gevaarlijk. Dit vermindert de trek in de schoorsteen. Plaats daarom nooit een te grote kachel in een kleine kamer. Want je zal het dan vlug te warm krijgen en toch de kachel op een lage stand zetten. Dat is heel gevaarlijk. Laat de zuurstofklep van een kolen- en houtkachel voldoende open. Er moet steeds genoeg zuurstof bij de vlammen kunnen. Zorg dat er via een raam of deur lucht binnen kan.
Verplaatsbare toestellen op petroleum, kerosine of gas hebben geen schoorsteen. Ze verbruiken zuurstof uit de kamer. De verbrandingsgassen komen daarna in dezelfde kamer terecht. Gebruik ze liever niet. Ze zijn echt gevaarlijk! Doe je dat toch? Gebruik ze dan maximum 1 uur aan één stuk. Gebruik ze nooit terwijl je slaapt. Verlucht altijd de kamer terwijl je het toestel gebruikt.
Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan. Deze zijn dus veiliger in gebruik, maar wel duurder qua verbruik.
Schoorstenen en rookafvoerpijpen
Moeten minstens een meter boven de dakrand uitsteken. Mogen niet gehinderd worden door bomen of hoge gebouwen. Moeten zo recht mogelijk zijn. Mogen niet uit flexibele dampkapafvoerbuizen bestaan. Moeten zonder barsten of gaten zijn, ook in huis. Mogen niet vochtig zijn.Moeten binnenin proper zijn.Moeten goed geïsoleerd zijn.
Er bestaan ook gasgeisers, gaskachels en gasbranders met muurdoorvoer (ook ventouse-systeem genoemd). Deze toestellen hebben geen schoorsteen nodig. Zij zuigen de nodige zuurstof direct van buiten aan en drijven de verbrandingsgassen rechtstreeks weer naar buiten. Het zijn zeer veilige toestellen als ze goed zijn aangesloten. Bij aankoop zijn ze wel iets duurder.
Wat nu gedaan?
Hoe herken je een CO-vergiftiging?
Klachten bij verschillende personen tegelijk of bij huisdieren.
Klachten op bepaalde tijdstippen (bij het nemen van een bad, een douche of tijdens de afwas).
Klachten die verminderen in frisse lucht of wanneer je buiten gaat.
Roetafzetting op muren rond gasgeisers.
Een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis.
Let op de kleur van vlammen. Gele vlammen wijzen op een slechte verbranding.
Mogelijke klachten: hoofdpijn, braken, flauw vallen, sterven
Wat moet je doen wanneer iemand een CO-vergiftiging heeft? Let eerst op je eigen veiligheid!Open eerst ramen en deuren.Schakel het toestel uit.Is de persoon bewusteloos: bel 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan.Is de persoon niet bewusteloos: breng hem uit de kamer en bel de huisarts.Vermoed je een CO-probleem? Contacteer je gemeente om na te gaan hoe ze je van dienst kunnen zijn.