Laat de festivals geen feest zijn voor gauwdieven

Als u naar een festival gaat, let dan goed op uw spullen. Op festivals worden steeds vaker gauwdiefstallen gepleegd.

Komt dat omdat gauwdieven van muziek houden? Nee, ze houden van veel volk op 1 plek. Laat dus thuis wat u niet nodig heeft en berg alles goed op.

Tips tegen gauwdieven op festivals

Deel geen foto’s van uw ticket op sociale media

Zo vermijdt u dat de streepjescode op uw ticket gekopieerd en gebruikt wordt waardoor u zelf niet meer naar binnen kan.

Gebruik uw bankkaart

Beperk de hoeveelheid cash geld en gebruik zo veel mogelijk uw bankkaart. Indien u toch cash geld wil meenemen, kan u een veiligheidstasje dragen onder uw kledij. Hier kan u uw geld in opbergen. Hou uw toegangsticket klaar, zodat u in de mensenmassa uw portefeuille niet hoeft uit te halen.

Laat overbodige zaken thuis

Waardevolle spullen bewaart u beter niet in uw tent. Het openen van een ritssluiting is een fluitje van een cent.  Laat ze thuis of leg ze in een locker.

Noteer uw IMEI-nummer

Via *#06# kan u het IMEI-nummer van uw gsm, smartphone of tablet opvragen. Dit nummer heeft u nodig om het toestel te blokkeren bij verlies of diefstal en bij de aangifte van diefstal van het toestel aan de politie. Bewaar het dus goed.

Beveilig uw telefoon met een wachtwoord

Een voldoende veilig wachtwoord kan voorkomen dat uw gestolen toestel wordt gebruikt. Dit kan tevens een ontradend effect hebben om het toestel te stelen.

Let wel op voor shouldersurfing. Daarbij kijkt een dief over uw schouder mee om uw wachtwoord achterhalen. Toets het dus steeds discreet in.

Gebruik een app om je smartphone te beveiligen en traceren

Er bestaan apps die uw toestel kunnen terugvinden bij verlies of diefstal. Soms kan u deze apps zelfs vanop afstand installeren.

Elk mobiel besturingssysteem biedt een eigen oplossing om uw toestel terug te vinden. Vaak laten die apps zelfs toe om op een kaart te zien waar uw toestel zich bevindt, kan u de inhoud vanop afstand wissen en berichten laten verschijnen op het vergrendelingsscherm.

Lockers op een festival? Gebruik ze!

Vaak zijn er lockers aanwezig op festivals. Leg er uw kostbare spullen in. Let er wel op dat u de sleutel niet verliest.

Openbare hotspots? Opletten geblazen!

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn vaak minder goed beveiligd. Cybercriminelen kunnen hiervan handig gebruik maken om persoonlijke informatie te achterhalen. Vermijd dus bankverrichtingen of het delen van vertrouwelijke info via openbare hotspots. Geef de voorkeur aan mobiel internet.

Toch bestolen?

  • Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
  • Blokkeer uw identiteitskaart via Docstop: 0800/ 2123 2123
  • Blokkeer uw bankkaart via Cardstop: 070/ 344 344