Rookmelders redden levens.

Rookmelders laten u niet stikken

rookmelder_0.jpgWist u dat als er 's nachts brand uitbreekt u heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Want als u slaapt, ruikt u niets.

De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. U hebt maar 3 minuten om uw woing te verlaten. Jaarlijks sterven er in België meer dan 100 mensen door woningbranden. Zorg mee dat we deze slachtoffers kunnen vermijden!

Investeer daarom in voldoende rookmelders om u en uw gezin tijdig te alarmeren.

Bekijk ook het filmpje waarin alle tips staan opgesomd.

https://www.youtube.com/watch?v=w0vt3PrfpNE

Koop goede rookmelders

rookmelder2_1.jpgEen rookmelder kan je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken.

Koop rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.

Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN14604.

Hou steeds rekening met de wettelijke voorschriften in je gewest: Brussel, Vlaanderen, Wallonië.

Hang uw rookmelders op de juiste plaats

huis-nl_0.jpgU hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, bent u voldoende beschermd tegen brandgevaar. Neem daarom deze tips ter harte:

Alle woningen zijn veiliger als u ze beschermt met meerdere rookmelders. Het maakt niet uit of de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk).

Plaats 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping van het huis.

Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus niet aan te raden. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. U kan hier kiezen voor een thermische rookmelder.

30cm.jpgInstalleer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken. Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan ze hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.

Plaats de rookmelder zodanig dat u er vlot bij kan voor onderhoud.

Zorg dat u de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is. Test de rookmelder na dat u hem geplaatst hebt.

Zo hangt u sneller een rookmelder op:

Test en onderhoud uw rookmelders regelmatig

De rookmelder onderhouden en testen

Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien.

Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger.

Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur.

Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren.

banner_test_uw_rookmelders_size2.png

Niet te vergeten!

Wist jij dat je rookmelders na tien jaar moet vervangen? Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten.

Een rookmelder maakt je tijdig wakker, maar zorg dat je daarna ook tijdig en vlot evacueert uit je woning. Heb jij een vluchtplan afgesproken met je gezin?

Wist jij dat je gratis beroep kunt doen op een brandpreventieadviseur?