Veiligheid op evenementen

Wie een festival of ander evenement wil organiseren, is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn bezoekers. Die veiligheid krijgt een extra dimensie in het kader van de actuele terreurdreiging. Om u te helpen uw evenement goed te organiseren hebben we voor u volgend informatie:

1. Omzendbrief

Op 25 mei 2016 verscheen van de minister van Binnenlandse Zaken in dit kader een omzendbrief: veiligheid van festivals en evenementen met grote volkstoeloop in het kader van dreigingsniveau 3. Het somt een aantal aandachtspunten, maatregelen en tips voor organisatoren van een evenement en voor de lokale overheden. De bedoeling van deze omzendbrief is om de waakzaamheid te verhogen en alle betrokkenen te sensibiliseren voor de problematiek.

Lees de omzendbrief

2. Projecten

Daarnaast hebben we diverse projecten en tools gebundeld. Wij zullen u, via deze webpagina, informeren over de risico's en hoe u daarop kunt reageren. Dit is een evolutief dossier en zal bijgevolg constant bijgewerkt worden. Breng dus regelmatig een bezoekje om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Consulteer projecten

3. Risico’s

Vervolgens hebben we een opsomming van mogelijke risico's (adhv. fiches) voor, tijdens en na een evenement. Voorbeelden zijn werfdiefstallen, fietsdiefstallen, voedselveiligheid, brandrisico's,etc. Per risico(fiche) zijn o.a. veiligheidstips, tools, nuttige contacten en best practices te vinden. 

Overloop alle mogelijke risico’s

 

Voor alle vragen rond veiligheid van evenementen,
contacteer ons via festivalbox@ibz.fgov.be